Országos bárzenész találkozók Egerben

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

 

 

VII. SZEPESI GYÖRGY BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
EGER 2017. JÚLIUS 9-12.

2017-ben ismét négy naposra bővült a programunk. A négy nap alatt öt koncertet és egy konferenciát szerveztünk.


Vasárnap délután a Kis Dobó téri koncert előtt nyitotta meg a találkozót Habis László polgármester úr. A koncerten a szóló zongorázás rejtelmeibe pillanthattunk be Esze Jenő zongoraművész és Kertész Dóra énekes vezetésével.

 

Este az Érsekkertben az előző évekhez hasonlóan nagy sztárok szórakoztatták a közönséget a Gonda zenekar kíséretével. Fellépett Bokor Marianna, Farkas Gábor Gábriel, Gáspár Laci és Zalatnay Sarolta.

A Trilla – az élő zene versenyére a kiírás szerint 16 év feletti zenészek és énekesek jelentkeztek, akik bárzenét, jazzt, latin-amerikai zenét, popzenét, musicalt, operettet játszanak, énekelnek. Az internetes válogató után a döntőt 2017. július 10-én rendeztük a Nemzeti Kávéház Étterem teraszán.

A Trilla – az élő zene versenyére a kiírás szerint 16 év feletti zenészek és énekesek jelentkeztek, akik bárzenét, jazzt, latin-amerikai zenét, popzenét, musicalt, operettet játszanak, énekelnek. Az internetes válogató után a döntőt 2017. július 10-én rendeztük a Nemzeti Kávéház Étterem teraszán.

 

Bírálóknak Esze Jenő Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Weiner Leó-díjas zongoraművészt, a mostani bárzenész nemzedék mesterét, Falusi Mariann Artisjus-díjas dzsesszénekest, színművészt, Hárs Viktor Artisjus-díjas dzsesszbőgőst és zeneszerzőt, valamint Szepesi Györgyné zenepedagógust, nyugalmazott tanszékvezetőt kértük fel.

Az értékelés fő szempontja: a zenei tudás, technikai felkészültség, megjelenés, stílus, egyéniség és ezek egysége volt.


A döntőbe 28 versenyző került be, közülük ketten nem jelentek meg a megméretésen.

A verseny szünetében a Kocsis Tibor Szenes Iván-díjas énekes adott koncertet.

A másnap délelőtti szakmai konferencia a Bartakovics Béla Közösségi Házban volt. Három nagyon értékes előadást hallottunk Hárs Viktortól, Hegyesi Hudik Margittól és Falusi Marianntól.
A hozzászólások után a zsűri részletesen elemezte összességében és egyenként a versenyzők teljesítményét, fejlesztési javaslatokat tett.

Július 11-én este a Nemzeti Kávéház Étterem teraszán díjátadó gálaműsor keretében a zsűri összesen 19 díjat adott ki.
Különdíjakat adott át a két rendező szervezet és a Közönség-díj és a Taps-díj is gazdára talált.
A díjak a versenyzők rekreációját és szakmai fejlődését segítik.

 

 

A műsorban a díjazottak léptek fel és Falusi Mariann adott koncertet.
A rendezvénysorozatot óriási sikerrel zárta a Minaret Kamarazenekar koncertje szerdán este a Végvári vitézek terén.
A műsorban sztárvendégek léptek fel: Horgas Eszter, Eliza Bliss és Malek Andrea. A helyi művészeket Halmos András képviselte.

 

VI. SZEPESI GYÖRGY BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
EGER 2016. JÚLIUS 10-13.

A VI. Szepesi György Bárzenész Találkozó tulajdonképpen már június 21-én megkezdődött egy ráhangoló eseménnyel. A Zene Ünnepén Binder Norbert Szepesi György-díjas zongorista Michel Camilo repertoárjából válogatott szólókoncertjét élveztük a Farkas Ferenc Zeneiskolában.


A hivatalos nyitókoncertnek idén is több ezernézője,hallgatója volt az Érsekkertben.Az énekesek: Kökény Attila, Mujahid Zoltán, Kontor Tamás és Gonda László zenekara ismét tomboló sikert arattak.

 

A Trilla – az élő zene versenye döntőjét a Nemzeti Kávéház-Étterem teraszán tartottuk.

Ebben az évben zsűri összetétele ismét változott egy kicsit. Esze Jenő Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Weiner Leó-díjas zongoraművész, a mostani bárzenész nemzedék mestere, Rácz Kati Príma-díjas énekes-előadóművész, a jazz és pop koronázott dívája, Csonka Zsuzsanna operaénekes, művésztanár, az Opera Nagykövete, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Mujahid Zoltán jazz énekes, művésztanár, a Megasztár első szériájának döntőse, a Dal 2015. döntőse és Szepesi Györgyné zenepedagógus, nyugalmazott tanszékvezető bírálta el a produkciókat.

A verseny szünetében a Trilla - az élő zene versenye két kiemelkedő résztvevője: Schwartz Dávid Trilla- és Kristály-díjas énekes Tempfli Erik Káprázat-díjas zongorista kíséretével adott koncertet.

 

 

 

Másnap délelőtt szakmai konferenciára vártuk a versenyzőket és az érdeklődőket
a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Szepesi Györgyné zenepedagógus, Csonka Zsuzsanna művésztanár és Mujahid Zoltán jazz énekes előadása után a zsűri részletesen elemezte összességében és egyenként a versenyzők teljesítményét, valamint fejlesztési javaslatokat tett.

 

 

 

 

Az esti gálaműsorban 15 szakmai díj és a rendezők három különdíja talált gazdát. Ebben az évben a Szepesi György-díjat Farkas József zongorista, a Trilla-díjat a Miviana formáció, a nyerte el.

 

 

 

 

 

A műsorban közreműködött a tizenhárom díjazott
és a zsűri tagjai: Csonka Zsuzsanna, Rácz Kati,
Mujahid Zoltán és Esze Jenő

 

 

 

 

Vendégként felejthetetlen műsort adott Berki Artúr, a 2012. évi Bárzongorista verseny győztese, Berki Artúr, az Ének iskolája 2014. győztese és testvére, Berki Dávid.

A VI. Szepesi György Bárzenész Találkozó méltó befejezése volt az Esze-show.
Az Esze-család és vendégei különleges koncertet adtak a Nemzeti Kávéház-Étterem teraszán.
A zenekar összetétele garantálta a sikert: Esze Jenő (zongora) Esze Tamás (gitár), Esze Zsolt (zongora), Barát Béla (dob), Gáspár Gyula (basszusgitár). A hangulatot fokozták az énekesek: Berki Tamás, Rácz Kati, és László Kata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza a lap tetejére...

SZEPESI GYÖRGY BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
2015. július 6-10.
EGER, NEMZETI KÁVÉHÁZ ÉTTEREM,
AGRIA PARK BEVÁSÁRLÓKÖZPONT, URÁNIA FILMSZÍNHÁZ, ÉRSEKKERT

Az ötödik bárzenész találkozót ötnapos rendezvénysorozattal ünnepeltük, a művészeti vezető ezúttal is Gonda László volt.

 

 

A jubileumi alkalomból a találkozó felvette Szepesi György zenész, zenepedagógus nevét.
Szepesi György hosszú, tartalmas és emlékezetes alkotói pályát járt be. A mai napig mindannyian szívesen emlékezünk emberségére, humorára, tehetségére, Ő a város szeretett és megbecsült polgára volt, mindannyiunk „Gyuri bácsija”. Sok tehetség került ki a kezei közül, és sok emlékezetes formáció és előadás fűződik karrierjéhez. A klasszikus zene mellett szeretettel nyúlt a könnyűzenéhez, bárzenéhez, dzsesszhez. Az Egri Szimfonikus Zenekar és az Egri Fúvósötös alapító tagja volt, s a Szepesi Jazz Quartettel bejárta egész Európát.


Szepesi György 1935-2015

A találkozó első napján az ő emlékére muzsikáltak tisztelői a Nemzeti Kávéház Étterem teraszán:
Pitti Katalin operaénekes, Esze Jenő zongoraművész, Kádek Heni jazzénekesnő, Szabó Attila zenész és családja, Hibay Éva fuvolaművész, Báder Ernő prímás-előadóművész, Barna Zsuzsanna sanzonénekes, Belkovics Zoltán énekművész, Dobó Katica operetténekes, Siska Roland énekes (Trilla – az élő zene versenye 2014. díjazott versenyző), Gáspár Dániel (Trilla – az élő zene versenye 2015. versenyző, a Farkas Ferenc Zeneiskola növendéke) és a Gonda Trió (Kovács Judit- ének, Gonda László-zongora, Báder Ernő-hegedű), valamint Baran Grzegorz-harmonika, Gáspár Gyula-basszusgitár, Tóth Tamás-basszusgitár és Ágoston Ottó-dob.

A második napon a Trilla – az élő zene versenye résztvevői mérték össze tudásukat az Agria Park Bevásárlóközpont vásárterén.

A zsűri összetétele részben változott:
Esze Jenő Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Weiner Leó-díjas zongoraművész, a mostani bárzenész nemzedék mestere,
Rácz Kati jazz díva,
Hunyadi László énekes, szaxofonos, az X faktor hangképzője,
Farkas Gábor Gábriel énekes-előadóművész,
Szepesi Györgyné- zenepedagógus

 

 


A Trilla-az élő zene versenye sztárvendége Mujahid Zoltán volt, akit Milosevits Mirko kísért zongorán.Először Szepesi Györgyné mutatta be férjét, a találkozó névadóját személyes élményei alapján. Az előadás során azokra a jellemvonásokra, momentumokra helyezte a hangsúlyt, amelyek segíthetik az ifjú tehetségeket is karrierjük építésében.A második előadó, Hunyadi László, az X faktor hangképzője gyakorlati tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot. A Tehetségek rivaldafény nélkül című előadásában ízelítőt adott a tehetséggondozás általa alkalmazott sajátos módszereiből is.

 

 

 

 

 

 

Végül Farkas Gábor Gábriel Legendák új ruhában címmel arról beszélt, hogy mit jelent a régi slágereket újra feldolgozva előadni. Személyes példáira, szuggesztív előadására sokáig emlékezni fog a hallgatóság.

 

 

A konferencia második felében a zsűri részletesen elemezte összességében és egyenként a versenyzők teljesítményét, személyre szabott fejlesztési javaslatokat tett.


Szerdán este Agria Park Bevásárlóközpont Vásárterén gálaműsor keretében adta át a zsűri a megérdemelt díjakat. A jó hangulatot a Miskolc Big Band alapozta meg.

Ebben az évben alapították a Szepesi György –díjat, melyet első alkalommal Binder Norbert zongorista nyert el. Binder Norbert abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Nyári Károly Roland zongoráján adhatta elő műsorát.

 

 

A legfiatalabb versenyzőt, a Junior-díjas Gáspár Dánielt pedig személyesen Nyári Károly kísérte a gálaműsorban.
A Gáspár család három eredményesen versenyző tagja közös családi díjat is kapott.

Az műsor sztárvendége, Nyári Károly Lyra-díjas magyar jazz-zongorista, énekes a nagyszerű előadáson kívül több meglepetéssel is szolgált, nagyvonalú gesztusokkal fokozta az esemény amúgyis forró hangulatát.

A zsűri összesen 22 díjat osztott ki.
Gazdára talált az Egri Kulturális és Művészeti központ különdíja (Majoros Mirtill), a Közönség-díj (Gáspár Dániel) és a Taps-díj (Jánoki Márió) is.

A 2015. évi Trilla-díjas Tóth Dániel lett, aki harmadjára vett részt a megméretésen.
A Trilla-díjat ebben az évben is Thiele Ádám kovácsolta.

Ritka meglepetésre, ínyenceknek való eseményre került sor a találkozó negyedik napján. Farkas Gábor Gábriel Ajándék című lemezbemutató koncertjét élvezték mindazok, akik az éjszakai eseményen részt vettek. Külön jutalomként a Trilla-díjas Tóth Dániel vendégként szerepelhetett a műsorban.

A különleges programsorozat különleges eseménnyel ért véget.

Pénteken este az Érsekkertben közel ötezer hallgató előtt énekelt a három díva: Bangó Margit, Rácz Kati, Szulák Andrea és Hunyadi László. Az énekeseket a Gonda Band (Gonda László-zongora, Hunyadi László-ének, szaxofon, Esze Tamás- gitár, Bese Csaba- basszusgitár, Báder Ernő-hegedű, Barát Béla-dob) kísérte.

 

 

 

 

vissza a lap tetejére...

IV. ORSZÁGOS BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
2014. július 22-25.
EGER, NEMZETI KÁVÉHÁZ ÉTTEREM,
AGRIA PARK BEVÁSÁRLÓKÖZPONT, SERVITA UDVARHÁZ

2014-ben, a negyedik alkalommal, négy naposra bővült a bárzenészek találkozója.
Az első két napon a Ragyogó Évezred Produkció kameráival követte munkánkat, egész napunkat. Az erről készült filmet augusztus 8-án mutatták be a Duna Televízió Életkerék című műsorában.

Sajnos a nyitókoncert zárt térbe szorult az eső miatt, de így is sokáig emlékezetes műsor adott Rácz Kati, Farkas Gábor Gábriel, Pankotay Péter, Dobó Katica, Nagy Adrienn, Báder Ernő, Hunyadi László és a Gonda László Quartett.

A Trilla – az élő zene versenye résztvevőit rangos zsűri értékelte:
Both Miklós kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Both Miklós Folkside, valamint a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője,
Esze Jenő, Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Weiner Leó-díjas zongoraművész, a mostani bárzenész nemzedék mestere, Rácz Kati jazz díva és Sárik Péter, számtalan díjjal kitüntetett, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és zenetanár.

A verseny nagyon színvonalas volt, változatos hangszerek, stílusok jelentek meg.
Verseny közben Pély Barna és Sárik Péter koncertje varázsolta el a közönséget.

A másnapi konferencián a siker titkairól szóltak a felkért előadók:
„Az egyiknek sikerül…” - Sárik Péter,
„…a másiknak nem!” - Esze Jenő
Együtt zenélni más - Both Miklós
A konferencia a versenyprodukciók részletes elemzésével zárult.

Óriási sikert aratott a szabadtéri gálaműsor. Az ünnepélyes díjátadó műsorban felléptek a nyertesek és a zsűri tagjai is. Ebben az évben a Just Kiddings formáció nyerte el a Trilla-díjat.

A műsor koronája a Napra zenekar koncertje volt.

A IV. Országos Bárzenész Találkozót Tóth Vera és Romhányi Áron koncertje zárta
a Servita Udvarház kellemes kerthelyiségében.

Részlet Gonda László szervező-házigazda nyilatkozatából:

„Feladatunk az, hogy a fiatal korosztály számára megmutassuk, átörökítsük azt a kincset, amit a bárzenészek tudnak. Sok műfajban alkotnak, léteznek. Ennek a műfajnak megvan a saját pszichológiája, szakmaisága és ehhez mindig társul jó néhány olyan ismert előadó, aki ezt az ügyet támogatja. Úgy gondolom, hogy ez az út az, amit nekünk, aktív művészeknek folytatni kell a jövőben. Ezzel oktatunk, szórakoztatunk és látjuk, hogy rengeteg ember eljön, tapsol, jól érzi magát. Biztos, hogy helye van Eger város kulturális életében és az országos palettán is az ilyen típusú rendezvényeknek”

 

vissza a lap tetejére...

III. ORSZÁGOS BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
2013. jÚlius 3-4-5.
EGER, SZÉCHENYI UTCA ÉS
AGRIA PARK BEVÁSÁRLÓKÖZPONT

A program már három naposra bővült: önálló nyitókoncertet tartott közönségcsalogatóként Esze Jenő zenekara a belvárosban.

Az előző év tapasztalatai alapján a találkozó két napja központjában a Trilla – az élő zene versenye volt az Agria Park Bevásárlóközpontban.
A zsűri munkájában ezúttal Rácz Kati is részt vett Kövesdi Éva, Esze Jenő és Szabó Krisztina mellett.
A díjazás alapelvei hasonlóak voltak, mint az előző évben.

A verseny szünetében Emilió és Balogh Zoltán szórakoztatta a közönséget.

A harmadik nap délelőttjén színvonalas szakmai konferencián vettek rész az érdeklődők.
Barczi-Benett Edina, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökségi tagja Komolyan „könnyű”? címmel, Dobó Katica magyarnóta- és operetténekes A vokális szórakoztatózene előadásmódjának stílusváltozásai címmel, Rácz Kati Higgy az álmaidban! címmel tartott előadást.
Ezután a versenyzők és versenyprodukcióik személyre szabott, részletes értékelése kezdődött.

A díjátadó gálaműsorban együtt zenéltek, énekeltek a versenyzők, a zsűri és a meghívott vendégművész: Majsai Gábor.

A zsűri 14 szakmai díjat adott ki. Ismét kiosztották a Közönség-díjat, a Taps-díjat, valamint a rendezők különdíjait is.

Ebben az évben Vastagh Richárd lett a Trilla-díjas.

 

 

vissza a lap tetejére...

II. ORSZÁGOS BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
2012. jÚlius 26-27.
EGER, AGRIA PARK BEVÁSÁRLÓKÖZPONT ÉS ÉRSEKKERT

A második évben a program kétnaposra bővült. Ez egy nagyon jókedvű rendezvény volt.
Sok örömöt, sikert hozott nem csak a versenyzőknek, közreműködőknek, hanem a szervezőknek, a zsűrinek is.
Példátlan összefogással sikerült megvalósítani a projektet. Ez az összefogás azt is jelenti, hogy a téma élő, érdemes munkát, időt, pénzt belefektetni a folytatásba.

Az első este azoké volt, akik a jövő reménységei. Meghirdettünk egy rendhagyó könnyűzenei tehetségkutató versenyt 16 és 50 év közötti énekeseknek és zenészeknek Trilla – az élő zene versenye címmel.

A döntő zsűrije nem helyezések és nem kategóriák, hanem a zenei tudás, technikai felkészültség, megjelenés, stílus, egyéniség egysége szerint díjazott. Kiváló szakembereket nyertünk meg: Esze Jenő, Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Weiner Leó-díjas zongoraművészt, a mostani bárzenész nemzedék mesterét, Kövesdi Éva, táncművészt, énekes előadóművészt és Szabó Krisztina énekművészt, zenetanárt. Mindhárman nagyszerű szakemberek, kitekintéssel az ország, sőt a világ zeneoktatására és utánpótlás-nevelésére.

A verseny közben Falusi Mariann és Sárik Péter
mutatott példát a versenyzőknek és a népes közönségnek, hogyan is kell ezt a műfajt magas szinten művelni.

A zsűri 24 szakmai díjat adott ki. A Trilla-díj-hoz plakett helyett Thiele Ádám kovács damaszkolt hangjegye járt, mely jelképezte a hagyományt és állandóságot.
Ezt a fődíjat a 2009-ben Budapesten, a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeiből alakult Sound Circus nevű nyolctagú formáció vitte el.
A Közönség- és Taps díjon kívül három különdíj is gazdára talált.

A másnapi konferencia betöltötte hivatását: a fiatal korosztályt beavatni a szakma múltjába, jelenébe, jövőjébe. Bevezetőt mondott Szirmai László, az Országos Szórakoztatózenei Központ igazgatója, felkért hozzászóló volt Szepesi György zongorista-előadóművész, Dobó Katica magyarnóta és operetténekes, Bíró József zongorista-előadóművész. Végül a zsűri egyenként értékelte a versenyzők teljesítményét.

Az éjszakába nyúló gálaműsorban a díjazottak mellett színpadra léptek műfaj elkoptathatatlan ikonjai és a fáradhatatlan zsűri tagjai: Esze Jenő, Kövesdi Éva, Szabó Krisztina, valamint a helyi bárzenész élet alakjai. Külön ki kell emelni a főszervező, Gonda László Quartettjét.

A műsor mindkét sztárvendége: Bangó Margit és Rácz Kati óriási sikert aratottyerekek és felnőttek körében egyaránt.

vissza a lap tetejére...

Eger pezsgő éjszakai életéhez mindig is hozzátartozott az igényes bárzene, a tánc és szórakozás. Hagyományosan nagyon gazdag éjszakai élet zajlott a városban és szinte minden szórakozóhelyről valamilyen muzsika hangja szűrődött ki. Ki ne emlékezne a bárok hangulatára, a nyáresti teraszokon szóló élőzenére, vagy a kávézókra, ahol halk zongorajáték mellett lehetett beszélgetni, kávézni, és sokszor csak azért ültünk be, hogy a zenét hallgassuk. Mert a bárzene a szórakoztatás mellett művészi igényű is tud lenni. Példa erre az is, hogy nem egy nagy művész a bárokban kezdte zenei pályafutását.
Ezt az igényes szórakozást, pezsgő hangulatot idézi fel a Bárzenész Találkozó, mert szerencsére még nem veszett ki a műfaj és sok-sok tehetség játszik manapság is a maga örömére és a mi szórakoztatásunkra.

Gonda László zongorista-előadóművész kezdeményezésére már háromszor szervezte meg Egerben a találkozókat az Egri Kulturális és Művészeti Központ, az Egri Zenészek Egyesülete és a Gondamusic.
A rendezvények célja: az értékmentés, a szórakoztatás művészi színvonalra emelése, helyi zenészhagyományok bemutatása, felelevenítése és ápolása, megméretés és szakmai tanácsadás a szakma legjobbjainak közreműködésével, hozzájárulás a kedvező városimázs kialakulásához.

I. ORSZÁGOS BÁRZENÉSZ TALÁLKOZÓ
2011. AUGUSZTUS 12.
EGER, AGRIA PARK BEVÁSÁRLÓKÖZPONT

Első alkalommal egy este találkoztak a bárzenészek Egerben. Közös szabadtéri műsorban varázsolták el a közönséget egy kellemes nyári éjszakán.