Énekiskola a Szalában 2018

Az Egri Zenészek Egyesülete 2014 óta folyamatosan dolgozik a Szalai Közösségi Házban. 2014-15-ben Énekiskolát tartottunk a "Szala városrész szociális rehabilitációja" című ÉMOP-3.1.1-12-2013-007 azonosító számú pályázat keretén belül, 2015 júniusától a mesefoglalkozások megvalósulását segítjük.
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Tudás-Könyvtár-Közösség - EFOP-3.7.3-16 - Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című projektjének keretében 2018-ban ismét módunk volt ének-zenét oktatni a Szalai Közösségi Házban. Ezúttal csak 16 éven felüliek jártak a képzésre 22 alkalommal.
A könyvtár legfőbb minőségirányítási alapelve az információs esélyegyenlőség és a demokrácia. Küldetésének tekinti, hogy mindenki számára biztosítsa a szabad, korlátozás nélküli hozzáférést a dokumentumokhoz és az információhoz. 
Egyesületünk is osztja ezt a gondolkodásmódot, mindenki részt vehetett a foglalkozásokon, függetlenül a képzettségétől és társadalmi helyzetétől. Ez ugyan megnehezítette az oktatók dolgát, de különleges élmények forrása is volt.
Nagyszerű tanulókkal, mindig jó hangulatban töltöttünk egy évet. Különböző korú és zenei tudású férfiak és nők dolgoztak harmóniában, egymást segítve a zenetanulás, egyéni korrepeticiós képzés és a közös éneklés során.
A résztvevők megismerkedtek zenei alapfogalmakkal, a kottaolvasás rejtelmeivel, különböző zenei műfajokkal és stílusokkal, hangszerekkel. Bepillantottunk a zenei korszakok világába és szó esett a jeles napok zenei megjelenéséről, valamint a társművészetekkel való kapcsolatról is. Az elméletet minden alkalommal egyéni és közös éneklés követte.
Megismerkedtünk a szakirodalommal és az információszerzés lehetőségeivel. Többen először találkoztak az internettel, melyet eszközként használtunk az oktatáshoz.
A képzés résztvevői közül többen régi ismerősök voltak, részt vettek az előző énekiskolákon és néhányan már bejutottak a Trilla – az élő zene versenye döntőjébe. Mások kezdők vagy már sok éve nem gyakoroltak, felfrissíteni akarták ismereteiket.
Köszönet a Szalai Környezetvédő Egyesületnek és a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság dolgozóinak, nélkülük a projekt nem jöhetett volna létre.

Összefoglaló film az 1 éves képzésről: