Hevesi József Magyarnóta Klub

A csoportot 2003-ban Dobó Katica magyarnóta énekes alapította. A klub azóta is a Bartakovics Béla Közösségi Házban működik az Egri Kulturális és Művészeti Központ művészeti csoportjaként, sok éve az Egri Zenészek Egyesületének szakmai támogatásával. Tagjai különböző korú amatőr és hivatásos énekesek, akik folyamatos egyéni korrepetíciós képzésben vesznek részt.


A csoport vezetője, Dobó Katica több évtizedes előadóművészi múlttal rendelkező, elismert magyarnóta- és operetténekes. A magyarnóta történetének, műfaji sajátosságainak enciklopédikus ismerője és elkötelezett ápolója, terjesztője. Feladata a klubtagokkal való kapcsolattartáson, a működés anyagi bázisának megteremtésén és a külső kapcsolatok ápolásán kívül is rendkívül sokrétű. (A korrepetálások megszervezése és az előadások szakmai előkészítése: a szakmai anyagok áttekintése, a műsorszámok kiválasztása, kategorizálás, csokorba építés (hangnemek szerint is), a dalok kiosztása az egyes előadóknak, korrepetálás (prozódiai hibák feltárása és javítása, a zenei ívek, tempók megtalálása, a mondanivaló egységesítéséhez), imázsalkotás, a műsor címének kiválasztása, a zenei kíséret, díszlet, propaganda rendszerének kialakítása.) partnerkeresés a bemutatóhoz, hely, időpont kiválasztása, technikai tervezés, a bemutató megvalósítása.)
A tagok felkészültségük, koruk, habitusuk alapján más-más képzést, felkészítést igényelnek, ez nem kis feladatot ró a korrepetítorokra is. A korrepetítor ezért már nyolc éve Gonda László, aki gyakorlott zenepedagógus, Heves Megyei Príma -díjas zongoraművész. Szűkebb hazánk neves nótaszerzőjének nevét 2006-ban vették fel. Hevesi József pedagógus, nótaszerző (1889-1970). Heves város kulturális életének meghatározó egyénisége volt 40 éven át. Özvegye alapítványt hozott létre emlékére a zenében tehetséges gyermekek támogatására. Az alapítvány elnöke, Mezei András aki a klub életének minden fontosabb eseményén személyesen is megjelenik. A csoport vállalta az életmű ápolását, megismertetését a nagyközönséggel. Minden műsorukban bemutatnak egy-egy Hevesi-dalt, többször ősbemutatót is tartottak.
Hevesi József születésének 120. évfordulóján Heves város szerzői estet rendezett neves nótaénekesek közreműködésével. A műsorban a Hevesi József Magyarnóta Klub tagjai közül is énekeltek négyen. Egerben féléves aktív felkészülés után a Hevesi József Magyarnóta Klub is szerzői esttel tisztelgett a névadójának életműve előtt. A műsorban elhangzott kb. 60 dal között 20 Hevesi József-szerzeményt adtak elő a klub tagjai.

A Bartakovics Béla Közösségi Ház dísztermében évente hat alkalommal tartanak önálló magyarnótanóta esteket. A hasonló szakmai klubokkal élő kapcsolataink vannak (pl. Debrecen, Hajdúböszörmény, Salgótarján, Naszály), a helyi, illetve a régióhoz kötődő művészeket vendégszereplésre hívják. A énekesek előkelő helyezéseket érnek el országos nótaversenyeken, ki mit tudokon, különféle nyugdíjas fesztiválokon. Gyakran megfordulnak a megye településein, utolsó nevezetes vidéki fellépésük nemrég Hevesen volt, ahol kirobbanó sikerű önálló estet adtak.
A klub fontos feladatának tartja a helyi értékek bemutatását. Lehetőség szerint meghívunk helyi vendégművészeket. 2010-ben az egri katonahagyományokat elevenítettek fel „Magas a kaszárnya” címen a Dobó István Laktanyának a város életében betöltött szerepét felidézve.
Kiemelt program volt a „Helyi cigányzenész dinasztiák” sorozat, melyben a Gáspár, Váradi, Berki és Báder családokat mutatták be.
A Báder családból jelenleg is három generáció szolgálja a magyarnóta műfaját. A zenekar a Hevesi József Magyarnóta Klubnak évek óta állandó kísérője, Báder Ernő Heves Megyei Príma-díjas hegedűművész vezetésével. Műsorainkban lehetőséget biztosítunk az énekesek kísérete mellett önálló zenekari számok előadására, hangszeres tudásuk megcsillogtatására. A csoport tagjainak hatalmas repertoárja és gyakori ősbemutatói alapos felkészültséget, óriási szakmai alázatot igényelnek a zenekartól, a prímástól.
Fontosnak tartják, hogy a közönség is megismerje a magyarnóta történetét, műfaji jellegzetességeit és jelentős személyiségeit. Először 2010-ben állítottak össze Gárdonyi Géza emlékére műsort. 2012-ben Nótatörténeti sorozatot indítottak a Marczis Demeter emlékműsorral. Azóta felelevenítették Csámpay Ivó és Pataki Mária, Báder Rózsa Pál, Csatári Kovács László, Sassy Csaba, Négyessy László, Zalár József nótaszerzők és – előadók emlékét is.

A klub fellépéseiről rendszeresen tájékoztat a Nótásújság, mely a szakma képviselőihez és az érdeklődőkhöz az egész országban eljut.

vissza a lap tetejére...Több kép a képek menüpontban található!