Jótékonysági gálaműsor

Pári Adrián tavaly augusztusig úgy élt, mint bármelyik 16 éves fiú. Ám akkor az élete alapjaiban változott meg a rettenetes betegségtől.

Zaránkon mindenki tud Pári Adrián emberfeletti harcáról, amit a betegség legyőzése érdekében vív. E hatalmas küzdelmet a kicsiny falu aggódással, óriási szimpátiával követi.

– Egy éve a fiamnál gyomorrontásszerű tünetek jelentkeztek – meséli az édesanya, Juhász Ildikó. – Az orvos is erre gyanakodott. A gyógyszerek hatására javult kis időre az állapota. Azután egy reggel iskolába indulás előtt hányt. Kivizsgálások sora következett, és jelezték: a májfunkcióval valami nem stimmel. Jóindulatú daganatra gyanakodtak, ám a Miskolcon végzett biopszia kimutatta, hogy súlyosabb a baj. Budapestre kerültünk, de ekkorra Adrián már nagyon sárga volt. Ott azt is megtudtuk, hogy a daganat nagyon rossz helyen van, ezért műtéttel nem eltávolítható. Ráadásul elzárta az epevezetéket is. Előírtak egy embolizációs kezelést, ami nem hozott eredményt, ráadásul a tumornak csak egy része halt el, és már a tüdőn is gondok jelentkeztek. Ez kizárta a májtranszplantáció lehetőségét.

A fiát kezelő doktorok is tehetetlenül szemlélik az esetet, ilyen típusú bajjal 16 éves gyermek esetében még nem találkoztak. Gyógyszer sincs 18 éves kor alatt e betegségre. Adrián nem folytathatta az iskolát. A magánúton való tanulásra a rengeteg kezelés, kórház mellett nem volt mód. Az anyuka, aki a helyi presszóban dolgozik, addig sosem hiányzott munkahelyéről. Most azt is egyre gyakrabban látják zárva, hiszen a gyermek elsőbbséget élvez. Kísérleteztek kemoterápiával is – hiába. A fiú élet-halál közt lebegett, ám hatalmas életerővel kilábalt a válságból.

Az édesanya minden percét az Adrián gyógyulásáért vívott küzdelem teszi ki. A fiú hatalmas élni akarása, a kórral való harca erőt ad a családnak.
Adrián élni akarása nagy erőt ad nekünk – mondják a családtagok. – Nem akar tudomást venni a betegségéről, ő biztat minket, hogy semmi baj, meg fogok gyógyulni. Egyik nap hozzákezdett füvet nyírni az udvaron. Bármennyire is legyengült, de végigcsinálta.

A beteg fiúért egy emberként fogott össze a falu. Előbb kupakot gyűjtöttek, majd számlaszámot nyitottak. Jótékonysági esttel is támogatták a családot. A számlavezető pénzintézet a kezelési költséget is elengedte. Gonda László zenész is azonnal felajánlotta segítségét: Adriánért hívja össze művészbarátait.
– Adrián sorsa annyira megindító, hogy azonnal elkezdtem egy jótékonysági koncert szervezését. A Hotel Egerben szeptember 10-én 19 órakor lesz a show, amelynek teljes bevételét a kezelésére ajánljuk. A fiú kérése az volt, hogy szeretne találkozni Mága Zoltánnal. Dolgozunk azon, hogy ez az álma is teljesüljön – mondta.

Kétféle pszichológushoz is járnak, mindkét terápia az agy öngyógyító folyamatait hivatott elindítani. Találtak egy „fürdőkúrát”, ami több olyan betegnek is használt már, akiről lemondtak az orvosok. Mindez persze rengeteg pénzbe kerül. Adrián próbál úgy élni, mint minden korosztályabeli fiú. Nemrég a Máltai Szeretetszolgálat által szervezett nyíregyházi vadaspark-látogatáson vett részt édesanyjával együtt.

Forrás: HEOL, Szuromi Rita

 

vissza a lap tetejére...